perjantai 31. joulukuuta 2010

Videoita Latvian kisoista

Nummelan Judosta osallistui kilpailijoita 19.12.2010 Aluksnessa, Latviassa järjestettyihin kovatasoisiin judokisoihin.

Suomen Judoliiton E-S alueeen sivuilta löytyy juttu Mitalit tiukassa Aluksnessa Latviassa 19.12.2010.

Nummelan Judon YouTube kanavalla on kaksi videoita Latvian kisoista:

keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Nummelan Judolla menestyksekäs kisavuosi 2010

Matti Jääskeläinen, Vihdin Uutiset 2.1.2011 ja Luoteis-Uusimaa 8.1.2011

Vuosi 2010 on ollut kilpailullisesti seuran historian menestyksekkäin vuosi. Seuran judokat ottelivat kolme Suomen mestaruutta ja lisäksi nuorten kansainvälisistä kisoista tuli useita mitaleja.

Judon SM 2010 kilpailut

Antti Rintamäki voitti miesten SM kultaa alle 66 kg sarjassa. Antti edusti Suomea myös judon MM-kisoissa Japanissa, jossa arpa oli Antille kova. Ensimmäisessä ottelussa vastaan tuli Japanin Junpei Morishita. Antti hävisi ottelun ja putosi jatkosta. Morishita puolestaan voitti kaikki ottelunsa voittaen MM-tittelin. Judon arvokisoissa ottelukaavio on armoton. Alkuotteluiden häviäjät putoavat pois jatkosta, keräilyotteluita ei ole ja vain kahdeksan parasta selviää mitaliotteluihin.

Anniina Jokinen voitti B-tyttöjen SM-kultaa alle 48 kg sarjassa. Tämä ei Anniinalle riittänyt, sillä päivää myöhemmin hän voitti myös A-tyttöjen SM-kultaa samassa painoluokassa. Saavutus on huikea kun ottaa huomioon, että Anniina otteli vasta ensimmäistä vuottaan B-nuorissa.

Julia Hellgren ja Tommi Valtonen olivat myös nuorten SM-kisoissa mitaliotteluissa mukana, mutta molemmat kärsivät harmittavan niukat tappiot. Tommi osallistui myös aikuisten SM-kisoihin voittaen otteluita ja sijoittuen viidenneksi.


Kuva (Ari Tervo): Tommi, Oskari, Anniina ja Jannika ovat Nummelan Judon kilpailijoita.

Kansainväliset kilpailut

Nuorten kansainvälisissä kisoissa Anniina otteli Ruotsin Oxelösundissa pronssia ja Tarton kisoissa niin ikään pronssia. Baltic Sea Openissa Vantaalla Anniina otteli omassa sarjassaan kultaa ja alle 20-vuotiaiden sarjassa pronssia. Tommi Valtonen otteli Vantaalla pronssia alle 20-vuotiaiden sarjassa.

Kansainvälisiä kisoja Nummelan Judosta ovat kiertäneet D-nuorissa ottelevat Oskari Mäkinen ja Matias Sala, sekä C-nuorissa ottelevat Julius Sala, Jyri Rajaniemi ja Jessika Hellgren.

Lokakuun Tarton kisoista Oskari otteli pronssia. Oskari voitti 4 ottelua, häviö tuli ainoastaan semifinaalissa. Salan veljekset jäivät otteluvoitoitta Tartossa, mutta saivat hyvää kansainvälistä kisakokemusta. Jyri Rajaniemi otteli kultaa Ruotsin Oxelösundista ja pronssia Tartosta.

Oskari ja Jyri kävivät vielä joulukuussa Latviassa nuorten kisoissa. Oskari voitti kolme ottelua ja Jyri yhden. Oskari jäi voiton päähän pronssiottelusta. Molempien sijoitus oli seitsemäs. Kari Mäkinen totesi kisan olleen kovatasoisin mihin Oskari on koskaan osallistunut.

Jessika Hellgrenillä on kansainvälisistä kisoista huikea mitalisaalis. Ruotsin Oxelösundista tuli hopeaa alle 15-vuotiaiden sarjassa, Narva Cupissa kultaa B-tyttöjen sarjassa ja Tarton kisoista kultaa C-tyttöjen sarjassa.

Kotimaan kisat

Kotimaan kisoissa Nummelan judokat ovat olleet varsinaisia mitalirohmuja.

Nuorimassa ikäluokassa E-junnuissa parhaiten ovat menestyneet Erika Rajaniemi, jonka mitalisaalis on 4 kultaa ja yksi hopea ja Jannika Hellgren saaliinaan yksi kulta ja 4 hopeaa. Jannikan kultamitali tuli kovatasoisesta Kymijoki Shiaista, joka käytiin marraskuussa Kouvolassa. Matias Sala on myös taistellut neljässä kisassa mitaleille.

D-junioreissa mitalirohmuna on ollut Oskari Mäkinen. Oskarin kisaurakaan syksystä vuoden loppuun on mahtunut 11 kilpailua. Mitalisaldo on 4 kultaa, 1 hopea ja 3 pronssia.

C-junnuissa läpi koko vuoden kovassa kisakunnossa ovat olleet Jessika Hellgren ja Jyri Rajaniemi. Kotimaan kisoissa Jessikalle ei tahdo löytyä vastusta tyttöjen sarjassa. Poikien sarjoista Jessikalla on yksi kulta, yksi hopea ja kaksi pronssia. Loppuvuonna Jyri on ollut kahdessa kisassa loppuottelussa; Tampereen Eden Shiaissa ja Kouvolan Kymijoki Shiaissa. Eden Shiaissa Jyrille tuli tappio tuomariäänestyksellä varsinaisen ottelun päätyttyä tasapisteisiin.

Kymijoki Shiai

Kymijoki Shiai on kovatasoisin kilpailu mikä Suomessa järjestetään C- ja D-junioreille. Kouvolaan tulee ikäluokkansa parhaita judokoita Ruotsista, Venäjältä, Virosta, Latviasta ja Suomesta. Vuoden 2010 kisassa osallistujia oli 280 ja he edustivat 47 eri judoseuraa. Jyri Rajaniemi eteni omassa sarjassaan loppuotteluun asti. Alkuotteluissa Jyri voitti ruotsalaisen ja venäläisen vastustajan. Loppuottelussa venäläinen Maxim Belenko oli yhden pistesuorituksen verran parempi. Hopeaa taisteli myös Veera Kuusisto otellen omaa painoluokkaansa raskaammassa sarjassa. Jannika Hellgren otteli D-tyttöjen -32 kg sarjan kultamitalin ja isosisko Jessika otti C-57 sarjan pronssimitalin. Lopullisessa mitalitaulukossa Nummelan Judo oli yhdellä kullalla, kahdella hopealla ja yhdellä pronssilla mitalitaulukon seitsemäs, ollen toiseksi paras suomalaisseura.

Teksti: Matti Jääskeläinen

keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Rintamäki jäi voitotta Tokiossa

Vihdin Uutiset 19.12.2010

Antti Rintamäki putosi jatkosta hävittyään ensimmäisen ottelunsa judon olympiakarsinnassa Tokiossa. Nummelan Judon ottelija kamppaili alle 66-kiloisten sarjassa.

Rintamäki, 24, on ollut harjoitusmatkalla kolme viikkoa Japanissa Valtteri Jokisen kanssa. Jokinen sijoittui alle 60-kiloisissa 16:nneksi. He jäävät vielä viikoksi Japaniin harjoittelemaan.

Suomen Judoliiton Uutiset 11.12.2010

Alle 66-kiloisissa otellut Nummelan Judon Antti Rintamäki koki kovan arvan ja sai avausotteluun vastaansa vuoden 2009 maailmanmestarin sekä maailman listan ykkösen Tsagaanbaatar Hashbaatarin. Mongolialainen vei ottelun sidonnalla 10-0.

tiistai 21. joulukuuta 2010

Tommi Valtoselle musta vyö judossa

Ari Tervo, Luoteis-Uusimaa 23.12.2010
Ari Tervo, Vihdin Uutiset 23.12.2010

Tommi Valtonen suoritti 1 dan arvon eli 1 asteen mustan vyön 11.12. Vantaalla järjestetyssä Suomen Judoliiton liittograduoinnissa. Tommi liittyi niiden yhdeksän Nummelan Judon jäsenen joukkoon, jotka ovat seurassa harjoitellessaan suorittaneet judon mustan vyön.

Musta vyö

Mustan vyön saavuttaminen judossa ei tarkoita, että olisi lajista kaiken oppinut. Paremminkin voidaan sanoa, että tässä vaiheessa judoka on valmis oppimaan lisää. Vyöarvoissa mitattuna voidaan käytännössä edetä aina 10 asteen mustaan vyöhön saakka, jonka judon historiassa on saavuttanut alle kaksikymmentä henkilöä.

Suomessa mustan vyöarvon on vuodesta 1961 alkaen saavuttanut hieman yli 1000 judokaa. Suomessa on kolme judokaa, jotka ovat saavuttaneet 7 dan arvon. Nummelan Judon korkeimmat vyöarvot ovat kunniapuheenjohtaja Kaj Lindbergin 5 dan ja Hannu Tenhusen 2 dan.



Kuva: Tommi Valtonen judo 1 dan

Tommi ja judo

Tommi aloitti judon 9 vuotta sitten Nummelan Judossa ollessaan 3. luokalla koulussa. Tommin judotaipaleen alku sujui Jari Hirven ja Matti Jääskeläisen ohjauksessa. Vuosien kuluessa Tommista on kehittynyt kansallisen tason kilpajudoka. Tällä hetkellä Tommi opiskelee kolmatta vuotta Mäkelänrinteen urheilulukiossa. Urheilulukio tarjoaa hyvät mahdollisuudet yhdistää kilpaurheilu ja opiskelu.

- SM 2009 voitto ja hauskat kisareissut, toteaa Tommi kun kysyn häneltä parhaita kokemuksia judon parissa.

- Ensimmäinen kansainvälinen mitali vuonna 2008 Aalborgissa Tanskassa, hän täydentää hetken mietittyään.

Rakkaus lajia kohtaan on motivoinut Tommia pysymään judon parissa vuodesta toiseen. "Tykkään voittaa ja vihaan hävitä", asenne motivoi Tommia kilpajudossa. Seuraavan vuoden tavoitteena Tommilla on päästä kilpailemaan nuorten EM 2011 kisoihin. Ei siis mikään ihme, että viikonloppuisinkin Nummelan Judon salilla palaa valot ja ovien takaa löytyy Tommi harjoittelemasta.

Lopuksi Tommi antaa vielä nuorille judokoille vinkin: "Treenatkaa monipuolisesti, siten että into säilyy ja treenaaminen on kivaa".

Teksti ja kuva: Ari Tervo

sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Aluegraduointi Nummelan Judon salilla

Sunnuntaina 12.12 Nummelan Judon salilla pidettiin aluegraduointi, johon osallistui kaikkiaan 13 judokaa Etelä-Suomen alueelta.

Graduoitsijoina Arttu Laitinen (4 dan) ja Hannu Ruuth (4 dan). Kaikki kokelaat läpäisivät kokeen hyväksytysti. Kokelaat saivat kehuja judo-osaamisestaan, mutta katassa on vielä paljon parannettavaa.


Kuva: Arttu Laitinen (4 dan) ja Hannu Ruuth (4 dan) jakoivat judopassit uusille 1 kyu judokoille.


Kuva: Kaikki 13 vyökokeeseen osallistunutta suorittivat ruskean vyön kokeen hyväksytysti.

lauantai 11. joulukuuta 2010

Nuoren Judokan Ravinto-opas

Nummelan Judon Antti Rintamäki on tehnyt opinnäytetyönään Nuoren Judokan Ravinto-oppaan, jonka tarkoituksena on antaa ohjaajille, nuorille judon harrastajille sekä heidän vanhemmilleen perustietoa ravitsemukseen liittyvistä asioista.

Opas pyrkii esittämään asiat riittävän yksinkertaisesti ja käytännönläheisesti, jotta tietoa voitaisiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti nuorten ravitsemuksen kehittämisessä.

Antin ravinto-opas on vapaasti luettavissa Nummelan Judon arkistossa:

Antti Rintamäki, Nuoren Judokan Ravinto-opas, 2010

Antti päättää ravinto-oppaan pohdinnat osion seuraaviin sanoihin: "Toivon, että nuoret judonharrastajat, ohjaajat ja vanhemmat saisivat tästä teoksesta vinkkejä päivittäiseen ruokailuun, joka omalta osaltaan auttaisi kasvattamaan uusia menestyviä urheilijoita. Tärkeintä olisi kuitenkin, että nuoret ymmärtäisivät ravinnon merkityksen muutenkin kuin urheilussa, jotta heistä tulisi terveitä ja hyvinvoivia aikuisia."

keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Syyskokous ja huomionosoitukset

Nummelan Judon syyskokous pidettiin ti 23.11.2010 salilla. Syyskokoukseen osallistui 17 seuran jäsentä.

Syyskokous valitsi Nummelan Judon hallitukseen vuodelle 2011 samat henkilöt kuin hallituksessa on vuonna 2010.

Syyskokous päätti seuraavista huomionosoituksista vuodelle 2010
  • vuoden judoka Harri Hagman
  • vuoden kilpailija Antti Rintamäki
  • vuoden nuori kilpailija Anniina Jokinen
  • vuoden tyttöjuniori Erika Rajaniemi
  • vuoden poikajuniori Saku Nissinen
  • vuoden juniorivalmentaja Matti Jääskeläinen
  • stipendi 50 € Oskari Mäkinen
Vuoden juniorivalmentajan valinta liittyy Nummelan Judo ryn Nuori Suomi sinettiseuratoimintaan.

Katso myös syyskokouksen pöytäkirja ja toimintasuunnitelma 2011.